Pozlacené šperky. Co je dobré vědět?

Období Vánoc se pomalu ale jistě blíží a to jasně znamená i nákup dárků pro vaše blízké. Darovat šperk je krásné, ale vybrat jej už může být o něco složitější. V dnešním článku se vám proto pokusíme více pozlacené šperky popsat – jaké typy zlacení šperku existují, které zvolit a jak se o pozlacený šperk náležitě starat.

První důležitou informací je, že pozlacení na špercích není trvalé! K jeho ošoupání dochází poměrně snadno běžným nošením šperku a nelze mu příliš zabránit. Nejvíce rizikové jsou pak prstýnky, které se mnou mezi prsty a proto jejich pozlacení mizí rychleji než u jiných šperků.

Které pozlacení tedy vydrží nejdéle a jak co nejvíce předcházet jeho ošoupání?

V naší nabídce šperků NIIKA Details najdete pozlacené šperky ze stříbra nebo z mosazi. Na mosazi obecně pozlacení drží lépe a déle než na stříbře. Avšak i tady záleží na dodavateli, načež každý pro zlacení využívá jinou techniku pokovování. A právě technika zlacení je tím nejzásadnějším faktorem při výběru vhodného šperku. 

Techniky zlacení existují dvě:

  • technika zlacení “gold plated”
  • technika zlacení “gold filled”

Technika “gold plated”

Při této technice se na základní kov (mosaz nebo stříbro) nanáší nepatrná vrstva zlata. Množství zlata, které se na zlacení touto technikou používá je asi 0,05 %. To je hlavním důvodem, proč se zlacení rychle opotřebovává a ztrácí.

Technika “gold filled”

Gold Filled neboli “zlatem vyplněné” šperky jsou vyrobeny tak, že se základní kov obaluje vrstvami masivního zlata (12K, 14K nebo 18K). Tento proces lepení pevných zlatých plátů zajistí, že se šperky neopotřebovávají, nezbarvují a neodlupují. Jejich pozlacení tak vydrží velmi dlouho. 

Případné zbarvení gold filled šperků je obvykle způsobeno nahromaděním nečistot. Ty ze šperku však snadno vyčistíte leštícím hadříkem na šperky.

Šperky pozlacené technikou gold filled jsou “levnější variantou zlata”. Toužíte-li však po opravdové kvalitě a nevadí vám si za ni připlatit, pak v naší nabídce nově najdete i zlatý prstýnek Full 14k Gold Pearl. Prstýnek je kompletní ruční prací kvalifikovaného českého zlatníka a zdobí jej pravá říční perla. Jeho velikost jde mírně přizpůsobit prstu, takže pokud jej kupujete jako dárek nemusíte se tolik bát, že neodhadnete správnou velikost.

Aby vám pozlacení na šperku vydrželo co nejdéle, je ideální dodržovat následující kroky:

  1. Šperk je tím posledním, co si nasadíte než odcházíte z domu a tím prvním, co po příchodu domů sundáte.
  2. Pozlacené šperky nepatří do vody.
  3. Chraňte šperky před chemikáliemi – tedy vaší kosmetikou, krémy, lakem na vlasy, šampony apod.
  4. Na noc uložte svůj šperk na suché místo, kde se na něj nebude prášit. 
  5. Jednou za čas šperk očistěte leštícím hadříkem a zbavte jej nánosu mastnoty.

Pozlacené stříbrné šperky pro vás dokážeme znovu “dopozlatit”. Tato služba je příplatková a výše příplatku se odvíjí od velikosti vašeho šperku. Pokud máte o dopozlacení zájem nebo máte jinou otázku týkající se zlacení šperků, neváhejte se na nás obrátit na info@niika.cz.